Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Τσίπρας διακαναλική: Το αποτέλεσμα των εκλογών και η επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Πολύς κόσμος συνδυάζει τις εκλογές με το ποιο κόμμα θα κερδίσει και όχι με αυτό που θα αντιμετωπίσει μετά.

Σήμερα στην καθιερωμένη διακαναλική συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε προδιαγεγραμμένο το δεδομένο αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στις 4 Οκτώβρη και μίλησε για τα μηνύματα που έχει πάρει για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Βίντεο

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά επίσης και για το θέμα της ανάγκης εξορθολογισμού των δαπανών για τους εξοπλισμούς.

Για το θέμα του εκλογικού αποτελέσματος αξίζει λίγο να σταθώ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τον εκλογικό νόμο.

Οι εκλογές στις 4 του Οκτώβρη θα γίνουν με τον “νόμο Σκανδαλίδη” 3231/2004 που με απλά λόγια:
- πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με ένα σταθερό -μη αναλογικό- «μπόνους» 40 (επιπλέον) εδρών, ακόμη και αν η διαφορά που το χωρίζει από το δεύτερο κόμμα είναι μία ψήφος.
- θέτει ως κατώτατο όριο για να μπει κόμμα στο κοινοβούλιο το ποσοστό 3% επί των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Συγκεντρώνοντας 3% ένα κόμμα, εκλέγει αμέσως 8 βουλευτές, δηλαδή το απόλυτα αναλογικό αποτέλεσμα, από τις υπολειπόμενες 260 έδρες εκ των 300. (αφού οι 40 έχουν ήδη δοθεί στο πρώτο κόμμα).
Χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ κατά μέσο όρο 154 εδρών.

Τι θα γίνει τώρα στην (μικρή αλλά θεωρητικά πιθανή) περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μειώσει το ποσοστό του και πάρει 149 έδρες, μη μπορώντας να σχηματίσει κυβέρνηση;
Υπάρχει τότε για το ΠΑΣΟΚ η λύση των επαναληπτικών εκλογών μετά από 40 μέρες.
Για ποιο λόγο; Μα ακριβώς επειδή στις επόμενες εκλογές από την 4η Οκτώβρη θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος 3636 γνωστός επίσης ως "νόμος Παυλόπουλου" που έχει σαν βασική διαφορά με τον προηγούμενο ότι πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με ένα σταθερό «μπόνους» όχι με 40, αλλά με 50 έδρες.
Οπότε με απλά λόγια σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ αντί για 149 έδρες, καταλαμβάνει 159 έδρες με το ίδιο ποσοστό, πολύ παραπάνω από την πλειοψηφία των 151 εδρών.

Συμπέρασμα: Ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει οπωσδήποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παραθέτω βοηθητικά τις τελικές - τελευταίες δημοσκοπήσεις για την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Βουλευτικών Εκλογών στις 4-10-2009 τω εταιριών Public Issue και VPRC.







-------------------

Εδώ το πλήρες κείμενο της διακαναλικής συνέντευξης ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές 2009.
Και το βίντεο με ολόκληρη την διακαναλική συνέντευξη: