Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η ομιλία του Ομπάμα στο Κογκρέσο για την μεταρρύθμιση στην Υγεία - ολόκληρη με υπότιτλους

Βίντεο


Η ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Κονγκρέσο για την ανάγκη μεταρύθμισης στην υγεία, ολόκληρη (10 Σεπτεμβριου 2009).
Ο λόγος του αμερικανού προέδρου δημούργησε ρεύμα θετικών εντυπώσεων στην Ευρώπη, όχι όμως και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν αρκετές αρνητικές γνώμες, ενώ βρίσκει γόνιμο έδαφος η εξωπραγματική και κακόβουλη προπαγάνδα που δέχεται ότι είναι διαβολικός... σοσιαλιστής (φωτογραφίες πιο κάτω).
Στο βίντεο υπάρχουν υπότιτλοι στα αγγλικά που κάνουν πιο εύκολη την κατανόησή του.

«Δεν είμαι ο πρώτος πρόεδρος που καταπιάνεται με αυτό το έργο, αλλά είμαι αποφασισμένος να είμαι ο τελευταίος» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να μην διαθέτουν υγειονομική περίθαλψη.

"Ο καθένας καταλαβαίνει τις εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι, που ζουν την κάθε ημέρα μόλις ένα ατύχημα ή ασθένεια μακριά από την χρεοκοπία. Και αυτοί είναι άνθρωποι που δεν ζουν από την κοινωνική πρόνοια. Πρόκειται για Αμερικανούς της μεσαίας τάξης", είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε επίσης ότι το ισχύον σύστημα υγείας δεν υπηρετεί σωστά ούτε τους Αμερικανούς που είναι ασφαλισμένοι. "Οσοι είναι ασφαλισμένοι δεν είχαν ποτέ λιγότερη ασφάλεια και σταθερότητα απ΄ ό,τι σήμερα. Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν μήπως χάσουν την ασφάλισή τους, εάν μετακομίσουν, χάσουν τη δουλειά τους ή αλλάξουν απασχόληση", είπε επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δαπανούν μιάμιση φορά περισσότερα για την υγειονομική ασφάλιση από κάθε άλλη χώρα, αλλά οι Αμερικανοί δεν είναι πιο υγιείς από τους άλλους λαούς.

Αναφέροντας στοιχεία του σχεδίου του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τίποτε στις προτάσεις του δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί που διαθέτουν ήδη υγειονομική ασφάλιση θα μεταβάλουν την κάλυψή τους ή τον γιατρό τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με το σχέδιό του η ασφάλιση θα είναι περισσότερο αποτελεσματική για τους πολίτες, αφού θα απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται την κάλυψη ατόμων με βεβαρυμένη υγεία ή να αυξάνουν τα ασφάλιστρά τους.

Για τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων Αμερικανών ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός συστήματος αγοράς, όπου μεμονωμένα άτομα ή μικρές εταιρείες θα μπορούν να επιλέξουν ασφάλιση σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η δημόσια ασφάλιση θα οδηγήσει στην εξυγίανση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Χαρακτηριστικό του αμερικανικού τρόπου σκέψης, (στο 22.50 λεπτό του βίντεο) όταν ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα ωφεληθούν από το σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, ένας ρεπουμπλικανός αντιπρόσωπος φώναξε: "Λες ψέματα"!

Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει τη σχεδόν ομόφωνη αντίσταση των Ρεπουμπλικανών του Κονγκρέσου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδέα της δημόσιας ασφάλισης και κατηγορούν τον Μπαράκ Ομπάμα ότι επιδιώκει να εισαγάγει "σοσιαλιστική πολιτική".
Η απόπειρα για μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας ήδη χαρακτηρίζεται απ’ τους πολέμιούς της ως «Βατερλώ για τον Ομπάμα», ειδικά μετά το θάνατο του γερουσιαστή Έντουαρτ Κένεντι, αφού οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 59 από τις 100 έδρες του Κογκρέσου, απέχοντας μόλις μία έδρα από την αναγκαία πλειοψηφία των 60 εδρών. Επιπλέον, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μπάιρντ είναι βαριά άρρωστος και πιθανόν να μην παραστεί στην ψηφοφορία, οπότε οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν την ψήφο δύο Ρεπουμπλικανών.

Σήμερα, το αμερικανικό σύστημα υγείας έχει καταλήξει ακριβό κι αναποτελεσματικό, ενώ ενισχύει την κοινωνική ανισότητα. Το κατά κεφαλήν κόστος της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης ανέρχεται στα 7.500 δολάρια, όντας διπλάσιο από εκείνο στη Γερμανία. Την τελευταία δεκαετία, τα ασφάλιστρα έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι πρόσθετες πληρωμές των ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί κατά 32%. Όλο και περισσότεροι πολίτες στερούνται τη δυνατότητα να ασφαλιστούν μεμονωμένα, ενώ παράλληλα οι γιατροί, τα νοσοκομεία και οι φαρμακοβιομηχανίες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 70% από το 2000 και μετά. Η βιομηχανία της υγείας απορροφά ετησίως το 17% του αμερικανικού ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 10% στη Γερμανία και, αν δεν αλλάξει τίποτα στο υπάρχον σύστημα, το ποσοστό αναμένεται να αγγίξει το 25% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια! Πρόσφατα, ένα αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως το 1/3 των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας της υγείας στις ΗΠΑ (περίπου 700 δις δολάρια) είναι «καθαρή σπατάλη». Το ποσό αυτό είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας και ξεπερνά ακόμα και τον προϋπολογισμό για τις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες!
--------------------

Δείτε ή κατεβάστε στον υπολογιστή σας το πλήρες κείμενο της ομιλίας σε αυτό το λινκ (ανοίγει σε νέο παράθυρο)

---------------------
Φωτογραφίες



Φωτογραφίες από την εκτός πραγματικότητας και κακόβουλη προπαγάνδα που δέχεται ο Ομπάμα, ότι είναι διαβολικός... σοσιαλιστής