Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Κρατική υποκρισία για τους πρόσφυγες, τυπωμένη σε αφίσες

Η υποκρισία του ελληνικού κράτους για το θέμα των οικονομικών προσφύγων
Αυτό το μήνα - προεκλογικά - έχει κυκλοφορήσει στις στάσεις λεωφορείου μία αφίσα του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: "Πρόσφυγες - Δεν είναι θέαμα. Είναι θέμα... Θέμα ανθρωπιάς!"
Φωτογραφία:

Οι αφίσες αυτές, αν και έχουν κυκλοφορήσει παραμονές των βουλευτικών εκλογών 2009, αφορούν την «εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο τίτλος της αφίσας αποπροσανατολίζει και μας εξαπατά, προσεγγίζοντας το θέμα των προσφύγων με ένα «γενικόλογο ανθρωπισμό». Το θέμα των προσφύγων όμως ΔΕΝ είναι θέμα ανθρωπιάς. Είναι θέμα πολιτικό.

Το ελληνικό κράτος καταδιώκει τους μετανάστες, μη προτείνοντας πολιτική λύση ως όφειλε και υποκριτικά τυπώνει αφίσες για βιτρίνα ανθρωπισμού. Επιτυγχάνει έτσι το σκοπό του, να στέλνει τρομοκρατημένους εργαζόμενους μετανάστες να εργάζονται όπως-όπως χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση ευχαριστώντας την τύχη τους αν ξεφύγουν από τα νύχια της εξουσίας.
Κατά ένα ποσοστό όμως πετυχαίνει τον κυριότερο σκοπό του, που είναι το "διαίρει και βασίλευε": Ορισμένοι Έλληνες εργαζόμενοι, αποπροσανολισμένοι και εξαπατημένοι, θεωρώντας τον εαυτό τους μέρος του κυρίαρχου κράτους, γίνονται όργανα των μεγαλο-εργολάβων και κεφαλαιοκρατών, υιοθετώντας θρησκευτικές, κοινωνικές και εθνικές προκαταλήψεις, ή αναμασώντας την βλακώδη-προβοκατόρικη καραμέλα ότι οι μετανάστες θα τους πάρουν τις δουλειές. Από την άλλη μεριά ο μετανάστης βλέπει στον Έλληνα εργαζόμενο τον συνεργάτη και το ηλίθιο όργανο ενός κράτους που τον καταδιώκει και των αφεντικών που τον εκμεταλλεύονται. Ο ανταγωνισμός αυτός συντηρείται από ΜΜΕ και Εκκλησία, από τα μέσα δηλαδή που διαθέτουν τα μεγαλο-αφεντικά αυτής της χώρας.

«Πόσους μετανάστες χωράει η Ελλάδα»
Το επιχείρημα «πόσους μετανάστες χωράει η Ελλάδα» είναι το ίδιο γελοίο με το να έθετε κανείς το ερώτημα το 1950 «πόσους επαρχιώτες χωράει η Αθήνα» ή το «πόσους μετανάστες χωράει η Αμερική». Αποδείχτηκε ότι η Αθήνα μπόρεσε να «απορροφήσει» μερικά εκατομμύρια και να δεκαπλασιάσει τον πληθυσμό της μέσα σε μερικές δεκαετίες. Και το ίδιο αποδείχτηκε ότι η Αμερική «χώρεσε» εκατοντάδες εκατομμύρια μετανάστες, για την ακρίβεια η Αμερική έγινε μεγάλη οικονομική δύναμη χάρη στους μετανάστες εργάτες. Πολύ απλά χωρίς μετανάστες «ημεδαπούς» (από τα χωριά στις πόλεις) και «αλλοδαπούς» (από χώρα σε χώρα) δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.



Βίντεο: Κατεδάφιση του προσφυγικού καταυλισμού στην Πάτρα

Πριν λίγο καιρό κατεδαφίστηκε με «συνοπτικές διαδικασίες» -καταδρομική επιχείρηση των ΜΑΤ- ο προσφυγικός καταυλισμός στην Πάτρα. Επιστρατεύτηκαν από τα ΜΜΕ και «τυχαίοι ευχαριστημένοι πολίτες».
Όπως μια μικρή έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίοι, είναι γνωστοί θιασώτες των τηλε-παραθύρων, και μέλη συλλόγου αγανακτισμένων πολιτών και καταστηματαρχών με το βαρύγδουπο τίτλο «Η Πόλις εάλω».

Βίντεο απόσπασμα από τη χτεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Στέλιο Κούλογλου.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού φανερώνει πόσο παραπλανημένο και εξαπατημένο από το επίσημο κράτος, είναι μέρος του κόσμου, απέναντι στα θέματα των οικονομικών μεταναστών.



Πηγές:
- Παρουσιάστηκε Εκστρατεία Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών
- Παρουσίαση της εκστρατείας για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
- Αριστερά και μετανάστευση - άρθρο του Μήτσου Γκορίτσα
------------------------
------------------------


Σχετικά ποστ:
Γιάννης Χαρούλης, Χάικ Γιαζιτζιάν, Ska Bangies, στη 3η αντιρατσιστική γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών