Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Οικολόγοι Πράσινοι: Αφήστε το τρένο να μας πάει στο μέλλον

Βίντεο: Περικοπές δρομολογίων του ΟΣΕ: εξυγίανση ή απαξίωση; Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος των Οικολόγων Πράσινων για την κατάργηση του 75% των δρομολογίων του ΟΣΕ από 1η Αυγούστου 2009.


Με σύνθημα “Αφήστε το τρένο να μας πάει στο μέλλον” οι Οικολόγοι Πράσινοι χθες, ναύλωσαν τρένο για τη διαδρομή Άγ. Ανάργυροι-Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο θέλοντας να αναδείξουν την ανάγκη επαναλειτουργίας και αξιοποίησης των σιδηροδρομικών διαδρομών.

"Προτιμήσαμε να επενδύσουμε στην πρωτοβουλία με το τρένο, αντί για την έκδοση ενός φυλλαδίου ή την ενοικίαση ενός μικρού εκλογικού κέντρου, που κοστίζει περίπου το ίδιο. Η εικόνα του τρένου και το ζωντάνεμα μιας σχεδόν αχρησιμοποίητης γραμμής, αποτυπώνουν τους στόχους μας πολύ καλύτερα", δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
Τα έξοδα για τη ναύλωση του τρένου καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τους Οικολόγους Πράσινους.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, “Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν το σιδηρόδρομο. Είναι ένα οικολογικό και φτηνό μέσο, απαραίτητο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, που υποβαθμίζεται από τα συμφέροντα των οδικών μεταφορών. Από φτωχός συγγενής στη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει μετατραπεί σε ορφανό για υιοθεσία. Δεν είναι δυνατό να απαξιώνεται, να κόβονται γραμμές και δρομολόγια και τελικά να έχουμε και εδώ μια αρνητική πρωτιά με μόνο το 2% του μεταφορικού έργου να γίνεται με το σιδηρόδρομο ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινείται στο 8-10%. Ας το συνειδητοποιήσουμε: τα μεταφορικά μέσα του 21ου αιώνα έρχονται πάνω σε ράγες: το τραμ και το μετρό μέσα στις πόλεις και το τρένο έξω από αυτές.”
Υποδοχή του τρένου οργανώθηκε στον Ισθμό, από τους Οικολόγους Πράσινους Κορινθίας και τοπικούς παράγοντες του Λουτρακίου, που αγωνίζονται για διακλάδωση του Προαστιακού στην πόλη τους και έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1400 υπογραφές κατοίκων.
Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου, στο κέντρο της πόλης, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Αργά το απόγευμα, το τρένο συνέχιζε τη διαδρομή του για Άργος και Ναύπλιο, με αρκετούς ακόμη φίλους που επιβιβάστηκαν στην Κόρινθο. Και στις δύο πόλεις της Αργολίδας, είχαν προγραμματιστεί υποδοχή και εκδηλώσεις.

-----------------------------------------
Σημερινή ανακοίνωση - καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων για περίεργη αγορά που εξαγγέλει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας:
Την πρόθεση του ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει στην αγορά 300 ρομπότ-σκουπιδοτενεκέδων έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 4.300.125 ευρώ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους. Αν και το υπουργείο υποστηρίζει ότι στόχος είναι η προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι “με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει χιλιάδες Περιβαλλοντικές Δράσεις στα σχολεία όλης της χώρας”. Επιπλέον, σημειώνουν πως “εξ όσων γνωρίζουμε, υπεβλήθη μία μόνον προσφορά” και “η προμήθεια αποφασίσθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη” των αρμόδιων εκπαιδευτικών στελεχών.
ΟΣΕ: εξυγίανση ή απαξίωση;