Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Μουσείο Ακρόπολης επίσημα εγκαίνια και ξενάγηση

Video: Η συμβολική θεμελίωση του μουσείου ακρόπολης (επίσημα εγκαίνια) και η ξενάγηση των προσκεκλημένων από τον πρόεδρο του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή.
Η ξενάγηση αυτή αποτελεί πολύτιμο οδηγό ενημέρωσης για κάθε μελλοντικό ενδιαφερόμενο επισκέπτη του μουσείου.
(φυλάξτε το λινκ αυτής της σελίδας - αν χρησιμοποιείτε Internet Explorer με κλικ εδώ)
---

H τελετή των εγκαινίων
Η καθιερωμένη κορδέλα των εγκαινίων έδωσε τη θέση της σε ένα τελετουργικό που συνηθιζόταν κατά την αρχαιότητα για τη θεμελίωση ενός σπιτιού. Αφορούσε στη δημιουργία ενός λάκκου με αγγεία γεμάτα προσφορές προς τους θεούς.
...
Στην προθήκη του δαπέδου της πρώτης αίθουσας των κλιτύων, που υπήρχε ήδη ένα σύνολο σπασμένων αγγείων από την τελετή θεμελίωσης σπιτιού του 3ου αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκε συμβολικά ένα ακόμα αγγείο, ένας σκάνθαρος (ποτήρι κρασιού).


Περιήγηση

Τα περίπου 4.000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακροπόλεως [λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου], στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά [όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων] και στην αίθουσα του Παρθενώνος, όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.
Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία [του 1846], ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μία από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1.450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μία ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μίας μαζικής ξενάγησης.

Περιήγηση στα εκθέματα

Το μουσείο σχεδιάστηκε με την ιδέα να ανεβαίνει κανείς στην Ακρόπολη. Από τον προθάλαμο του ισογείου ο επισκέπτης βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο, στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης.

Τον επισκέπτη του νέο μουσείο Ακροπόλεως καλωσορίζουν μία γλαύκα της Αθηνάς και μία σειρά από Νίκες.

Εν συνεχεία, θα μπαίνει στην αίθουσα με τη «ράμπα», ώστε να μεταβεί στο παραπάνω επίπεδο.

Όπως η Ακρόπολη ήταν χτισμένη σε έναν βράχο και ο αρχαίος επισκέπτης ανεβαίνοντάς τον, συναντούσε σπίτια από τον οικιστικό ιστό ή διάφορα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές.

Το ανηφορικό δάπεδο της πρώτης αίθουσας παραπέμπει στην ίδια ανάβαση. Από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές και στους πρόποδες της Ακρόπολης, έχουμε αγγεία της καθημερινής χρήσης, αγγεία των καθημερινών ανθρώπων και σκεύη που σχετίζονται με τη ζωή του άντρα, της γυναίκας, του παιδιού, κ.ά. Κλείνουμε με τα γλυπτά που βρέθηκαν σε οικιακό ιερό στην οικία του φιλοσόφου Πρόκλου.

Η βόρεια πλευρά είναι αφιερωμένη στα μεγάλα ιερά όπως του Διονύσου με το θέατρο και του Ασκληπιού με τα θεραπευτήρια. Για πρώτη φορά εκτίθενται σε μεγάλη ποσότητα ευρήματα από το ιερό της Νύμφης, κυρίως λουτροφόροι με τις οποίες έφερναν το νερό για το γαμήλιο λουτρό. Η νότια πλευρά είναι αφιερωμένη στα μικρότερα ιερά (Αφροδίτης Ουρανίας, Αφροδίτης Πανδήμου κ.ά.). Στο πρώτο οι νεόνυμφοι κατέβαλαν ως «απαρχές», δηλαδή, ως πρώτη προσφορά, μία δραχμή σε ένα παγκάρι».

Οι ομιλητές
"Η Ελλάδα σήμερα αποδεικνύει το σεβασμό της προς την Ιστορία", είπε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την επίσημη ομιλία του στα εγκαίνια του Μουσείου. Τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, στις ομιλίες του, έκαναν ειδικές αναφορές στην επιστροφή των Γλυπτών. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς έκανε ανοικτή πρόταση στο Βρετανικό Μουσείο, υπογραμμίζοντας "μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό που θα προκύψει στο Βρετανικό Μουσείο, με δανεισμό από την Ελλάδα, εναλλασσόμενων εκθέσεων, από σπουδαία δείγματα της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης". Εναρκτήριες ομιλίες έκαναν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Κοϊχίρο Ματσούρα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν". Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο "φυσικό" τους χώρο.

Video 2: Η προσέλευση και οι εναρκτήριες ομιλίες: